Woningtekort in 2020 naar 290.000 eenheden

Volgens de nieuwste Primos-prognose van onderzoeksbureau ABF moet er snel gebouwd worden, ‘eventueel met minder kwaliteit’.

Maar laten we dan vooral leren van het verleden en geen herhaling van de jaren tachtig nastreven.

Kleiner, compacter bouwen is mogelijk een deel van de oplossing maar het inleveren van kwaliteit mag dat niet zijn. Het spook van de jaren tachtig doemt op, toen veel ‘rotzooi’ werd gebouwd, waar nu eigenlijk alleen de sloophamer nog helpt. Nederland moet in deze crisistijd niet afzakken naar goedkoop, snel bouwen en ontwikkelen, zonder creatieve en innovatieve kwaliteit.Roblox Hack No Survey No Download

Het is verstandig om onder meer met een Primos-model de woonbehoefte in te schatten.

Maar door de cijfers over het verwachtte woningtekort te relativeren en de spanningsindicatie te noemen, wordt het ook duidelijk dat hoewel die druk er is, de markt fundamenteel is veranderd.

De behoeften van mensen zijn veranderd, zijn specifieker geworden. Jongere generaties streven niet meer naar eigen bezit. Ze zijn gericht op delen of tijdelijk gebruik. Geen huis, maar wonen. Geen auto, maar mobiliteit. Dat zijn andere markten dan we gewend zijn. We moeten bouwen voor de toekomst. Dat kan, als we erkennen dat behoefte, markt en innovatie elkaar op een suboptimaal punt vinden. Niet de bouw en overheid, maar architecten en bewoners zijn de sleutels tot succes.

Door Fred Schoorl, directeur van de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus BNA

Posted in: