Zwembad Urk verwarmd uit afvalwater

Na een periode van ontwerpen, druk overleg met het bouwteam en de klankbordgroep en calculeren is op woensdag 23 juli het contract voor uitvoering van de ver(nieuw)bouw van zwembad ’t Bun getekend. Op de foto Kees Jansen ( hollander techniek) en Geert Post ( wethouder Urk).

Vanaf nu kan er volop gewerkt worden aan de uitvoeringstekeningen en de bouwvoorbereiding. Volgens planning beginnen de werkzaamheden medio september.Tot het voorjaar van 2016 zal de ver(nieuw)bouw in verschillende fasen tot stand komen. Een mooie uitdaging voor wat betreft de planning en logistiek want het zwembad blijft tijdens de bouw in bedrijf.

Hoofdaannemer van het project is hollander techniek en het bedrijf is tevens verantwoordelijk voor de technische installaties. Draisma is de bouwkundig aannemer en ARCHITECTENBUREAU WILLEM DE GROOT blijft betrokken bij de esthetische begeleiding van het project.

 

( Uit de Stentor van 4 juli 2014 )

Het water in zwembad ’t Bun wordt straks verwarmd uit afvalwater. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders op Urk besloten. Met deze techniek, ook wel riothermie genoemd, is Urk een koploper.

Het unieke aan dit project is namelijk dat warmte wordt teruggewonnen uit ongezuiverd afvalwater. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de rioolpersleiding van Waterschap Zuiderzeeland. Deze voert een groot deel van het afvalwater uit de kern Urk af en ligt op 100 meter van het zwembad. De leiding loopt van het hoofdgemaal naar de waterzuiveringsinstallatie in Tollebeek. Deze duurzame manier van verwarmen wordt naar verwachting komend najaar gerealiseerd.

Riothermie, winning van warmte uit afvalwater, is een van de vele mogelijkheden om gebouwen duurzaam te verwarmen. Riothermie onderscheidt zich van andere duurzame technieken door de leveringszekerheid. Dat komt doordat riolen lang blijven liggen en het hele jaar door afvalwater afvoeren. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt al wel warmte uit gezuiverd afvalwater benut voor verwarmen van gebouwen.

Wethouder Geert Post is erg blij met deze duurzame verwarming van het zwembad. “We hebben straks een modern zwembad en daarbij hoort een eigentijdse en milieuvriendelijke manier van verwarmen”, aldus de wethouder.

Posted in: