Rijswijk – overdekt zwembad

Projectbeschrijving – nieuwbouw zwembad de Schilp

Het bad is bedoeld voor jong en oud met de nadruk op het doelgroepen zwemmen.

De twee grote rechthoekige bassins worden gebruikt voor les zwemmen, zwemmen in verenigingsverband, wedstrijd zwemmen en allerlei bewegingsactiviteiten. In de zwemhal liggen twee bassins; een doelgroepenbassin van 9×19 meter met een beweegbare vloer en een wedstrijdbassin van 15×25 meter voor o.a. onderwater hockey. De waterglijbaan en de stoombaden zijn aanvullende voorzieningen voor de doelgroep recreanten. Voor de allerkleinsten is een apart bassin aangelegd.

Veiligheid en sociale controle zijn belangrijke aandachtspunten voor het ontwerp geweest. Het gehele complex is bedoeld zo open mogelijk te zijn met veel oriëntatiepunten (waar ben ik?), spannende doorkijkjes en een vanzelfsprekende routing .

De gelamineerde houten hoofdspanten van de piramidevormige zwemzaal zijn warm van kleur en geven een rustgevend gevoel. Net als het golvende dak boven de entree en horeca geeft ook de piramide vorm uitdrukking aan de derde dimensie. Het ervaren van ruimte en licht maakt dit bad extra aantrekkelijk.

De entree en horeca liggen als een intermediair tussen de bestaande sporthal en het nieuwe zwembad. De sfeer hier is niet expliciet afgestemd op een van de beide accommodaties. Qua materiaal gebruik en kleurstellingen is getracht een mediterrane sfeer te creëren. Terracotta en zandkleurige plavuizen, blauwe accenten voor onder andere de lift, de geelgekleurde wand tegen de bestaande sporthal, de blauwe achterwand van de kassabalie en de bars, hout voor de galerij en de plafonds onder het gebogen dak, veel daglicht en hoge ruimtes maken dit middengebied tot een zelfstandig geheel binnen het complex.  De blauwe accenten komen overigens in zowel de sporthal als het zwembad terug.